onsdag 12 november 2008
Skit i skåpet II
När jag sveper förbi akademibokhandeln fastnar min blick - hur går det till?? - som alltid på hyllan för pocketnyheter. Ja, visst var det den där som Drottningen pratade om...? Jag sliter till mig den, och något annat, det blir som alltid en påse "gott och blandat", jag har så förtvivlat svårt att motstå pocketböcker.
Hemma läser jag.
Visst har jag anat.
Visst har på något sätt vetat.
Men att vi blir så totalt och fullständigt grundligt BLÅSTA av de som tillverkar den mat vi ställer på våra bord, som serveras våra barn, det... nä.
Nu är jag förbannad på riktigt.
Somligt kommer jag aldrig mer att köpa.
Helt enkelt för att det är skit och skit betalar man inte pengar för. Eller än värre: Lurendrejeri.
T.ex. Fun Light och "rökt skinka" (smörgåspålägg)
Lightprodukter rent generellt går bort.
...och tänk efter: "fettfri majonnäs"
Jag har funderat över det där med "fettfri majonnäs" tidigare, för hur gör man majonnäs helt fettfri?
Frågan blir självklar om man vet hur man gör majonnäs.
Man tar en äggula.
Man häller ner olja i en tunn stråle i äggulan samtidigt som man vispar ordentligt. Mixerstav är en bra sak!
Man smaksätter med lite vinäger, fransk senap och ...ja, vad man nu gillar för kryddor i princip. Pressa ner några vitlöksklyftor och du får Aioli, en knivsudd saffran så blir det ännu festligare.
(Ja, just: låt alla ingredienser vara rumstempererade, då skär sig majonnäsen inte, alltså inga kylskåpskalla ägg!)
Inget magiskt.
Inte speciellt komplicerat.
Gjort på fem minuter.
Alltså: Ägg, Olja, Vinäger och senap. Ganska långt ifrån fettfritt.
Så hur kan man kalla något som varken innehåller ägg eller olja för Majonnäs?
Tropicana Juice: Dyr skit. Köp Brämhult istället. Den är ännu lite dyrare, men färskpressad på riktigt.
Nä.
Nu är jag sur.
Nu petimetar jag mig och läser innehållsförteckningar.
Nu predikar jag.
Sånt som jag inte vet vad det är, vad det har för funktion i maten, eller ens kan uttala vill jag inte äta!!
* p-Hydroxibensoesyrapropylester
* Askorylpalmitat
* Butylhydroxitoluen
* Polyoxietylenstearat
Läs högt, människor, kanske är ni bättre bildade än jag..!
Etiketter:
"Den hemlige kocken"
,
brämhult
,
Drottningsylt
,
e-nummer
,
fusk
,
lurendrejeri
,
Mats-Eric Nilsson
,
skafferi
,
snusk
RSS