söndag 29 april 2007

Sopor!

"P-vakt kan få ge böter för skräp
Trafikborgarrådet Mikael Söderlund (m) har tröttnat på nedskräpningen i stan och hotar med straffavgifter om det inte blir bättre. Han ifrågasätter om gratistidningar ska få delas ut på allmän plats och vill bötfälla dem som skräpar ner.
" (Läs texten i sin helhet på :Dagens Nyheter)

Söderlund delar upp problemet: Dels alla gratistidningar, dels snabbmatsförpackningar och dels fimpar och snus som slängs på marken.

Egentligen är det väl oväsentligt vad som klassas som "skräp", själva definitionen av skräp är ju att det är något som är använt och därefter hamnat på fel plats.

Men visst, för mig får man gärna avskaffa hela kommersen med gratistidningar. Det står ju likväl inget i dem... Och hur Aftonbladet lyckas göra något som är sämre än Aftonbladet och - man kallar det ".se" - och ha någon sorts vinning av det..? Det kan ju aldrig vara lönsamt!? Dessutom tycker jag synd om deras stackars tidningsutdelare som mer eller mindre desperat försöker bli av med sina jättelika buntar...

Papperskorgar är bra. Använd dem! De står ofta tätt, det är ingen stor ansträngning att bära sin lattemugg en tre steg lång omväg för att kunna slänga den, istället för att bara lämna den stående på bänken.

Men är papperskorgen redan överfull, då blir det krångligare.
Då kommer dessutom måsar och kråkor och drar ut soporna, vilket inte förbättrar situationen...
Dock. På den gula dekalen på papperskorgen står telefonnumret till Stockholms Stad. Dit kan man ringa och säga:"Papperskorgarna längs med norrmälarstrand är överfulla, allihop, kom och töm!"

För visst kan vi lägga ansvaret för vår stads renhållning på någon annan, visst kan vi lägga ansvaret för uppfostrandet av dess medborgare att använda papperskorgar på vår stads P-lisor, som Mikael Söderlund föreslår, men jag tror inte på det. Det ligger ju i allas vårt intresse att vår stad är vacker och representativ så varför säger vi inte: "Ursäkta, du glömde något på bänken där..." när någon fräckt lämnar McDonaldsskräpet efter sig och går.
För det är ju så.
Vi ser alla när skräpet blir skräp, när människor inte använder de papperskorgar som finns, och Nej, ALLA är inte ALLTID fulla!

Och dessa fimpar och prillor...
Ja.
Jag hävdar, med en dåres envishet, att fimpar också är skräp. De ska inte ligga på marken, drivvis, vid busshållplatser och entréer. Plocka upp efter er, rökare och snusare!!


Mycket gnäll från mig idag?
Kanske blir jag lite grinig över förfallet, jag är nämligen mycket förtjust i vår vackra stad!

Kanske finns det ett annat sätt att öka vår användning av de papperskorgar som finns, ett vilt och lite roligt förslag från vår södra landsända: Pant på hundbajs ska ge rena trottoarer
Visst, ett aprilskämt, men tänk om man på något vis faktiskt fick pant på det som man slängde, nog skulle motivationen öka hos folk, giriga är vi ju lite till mans!

Vilka som skulle stå för panten? De som bidrar till nedskärpandet: Snabbmatskedjor, gratistidningarna, tobaksföretagen, glass- och godistillverkare...!


Mats Pertoft (mp) föreslår i en motion ett pantsystem på just fimpar - 750 MILJONER gånger lyckas våra rökare missa askkopparna varje år?! (Borde de inte bli mer träffsäkra med så mycket övning?!?Läs mer här!)

Själv ska jag ut i solen, njuta av dagen och antagligen plocka ihop några utslängda gratistidningar på vägen till t-banan!




.


.